‘Zie het als topsport’

Bolsward

 Het wordt een drukke zomer voor Bolswarder Jeff Brouwer (25). Als vaste MC (Master of Ceremony) van FeestDJRuud staat hij onder de naam JPackmc op grote festivals in binnen- en buitenland.

De taak van een MC is om het publiek op te zwepen en nummers aan elkaar te praten ter ondersteuning van de DJ. In vijf jaar tijd heeft Jeff de top van Nederland gehaald in zijn vakgebied. ,,In het begin fietste ik van Bolsward naar Sneek om voor een fles cola op te treden ", gaat hij terug naar het begin van zijn carrière. Tegenwoordig staat hij in stadions als het Gelredome, Ziggo Dome en Ahoy en is het MC’en zijn fulltime job. En dat houdt volgens de Bolswarder meer in dan ‘een weekend lang feesten’. Hij gaat twee keer per week naar Amsterdam naar zijn vocalcoach om aan z’n stem te werken en heeft een ‘vocalmasseuse’ en een fysiotherapeut om de spieren rondom zijn nek, schouders en rug helemaal los te maken. Voorbereiding Met name de periode voorafgaand aan de drukke zomermaanden is Jeff druk in ‘voorbereiding’. ,,Zie het als topsport”, zo omschrijft hij het. ,,Tijdens de zomer gaan we van show naar show, vliegtuig in en vliegtuig uit. Dan slaap je hooguit 3, 4 uurtjes per nacht." Hoe anders was dat vijf jaar geleden, toen de MC begon. ,,Mijn eerste boeking was in Alcatraz (nu 1841, red.) met DJ Quintino. Ik wist niet wie hij was, ik kende zijn muziek niet (,,Ik kom uit de hiphop") en ik was totaal niet thuis in de wereld van de dancemuziek. Die show ging echt niet goed”, kijkt de 25-jarige Bolswarder terug. ,,Maar ik vond het wel leuk om te doen", voegt hij daar aan toe. Na een paar shows ging Brouwer zich meer verdiepen in de muziek en met name de mensen die hij moest benaderen om in ‘het wereldje’ te komen. ,,Ik ging targets voor mezelf stellen. In Friesland was Club NOA bijvoorbeeld de plaats waar je moest zijn. Het eerste jaar ging het me niet snel genoeg. Toen stond ik met name op kleine feestjes." Die ‘kleine feestjes’ droegen wel bij aan het opdoen van de nodige ervaring. ,,En er waren niet veel MC’s, dus ik viel op." Via via en met een beetje geluk werd Jeff de vaste MC in Club Noa –zijn eerste target- op donderdagavond. ,,Diego Stijnen –tegenwoordig beter bekend als Moksi- was de vaste MC in Noa, maar hij vertelde mij dat ik ‘m wel kon vervangen als hij een keer ziek was. Een week later was dat het geval." Festival Het tweede target van Jeff was om op een festival (,,zo’n feest waar van die punttentjes staan") op te treden. Dat eerste festival werd Beachrockers met DJ Praia del Sol. Via hem kwam Brouwer ook op de Sneekweek en zodoende ging het balletje steeds sneller rollen voor de Bolswarder. Het ging echt snel toen hij door de beroemde DJ Don Diablo werd gevraagd om samen een aantal shows in Nederland te doen. Zijn netwerk werd groter en hij voelde zich opgenomen in het wereldje van de MC’s. In de zomer van 2015 sloeg bij Jeff even de twijfel toe. Tijdens een zomertoer met Billy The Kit vroeg hij zich af of hij hier mee door wilde gaan of toch zijn HBO-studie Leisure Management een tweede kans wilde geven. ,,Maar toen belde Ruud Geurts (van FeestDJRuud, red). Zijn vaste MC ging er mee stoppen en hij wilde mij als vervanger. Daar hoefde ik niet lang over na te denken." Die vaste MC was de eerder genoemde Diego Stijnen, waardoor voor Jeff de cirkel rond was. Met FeestDJRuud heeft hij vele hoogtepunten beleefd. Zo stond hij onlangs op Pinkpop, kwam hij in het Glazen Huis en trad hij op voor tienduizenden mensen. Aan zijn succesvolle samenwerking met Ruud komt in december echter een einde. De DJ stopt er mee. Op 9 en 10 december geeft hij zijn laatste twee shows in een uitverkochte Heineken Music Hall. Voor Jeff is dat ook een moment voor zelfreflectie. ,,Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik kan in ieder geval thuis zijn met Kerst en Oud&Nieuw. Dat is ook wel eens lekker." Yme Gietema.

Auteur

Redactie