Publieksfavoriet Heimwee nei Hurdegaryp terug bij Tryater

Bolsward

De voorstelling Heimwee nei Hurdegaryp van Tryater is terug. Op vrijdag 11 maart is het stuk te zien in het Marne Theater in Bolsward en op zaterdag 26 maart in het Maggenheim te Makkum.

De geur van pasgemaaid gras, het schreeuwen van de kinderen op het schoolplein, slootjespringen, belletje trekken, eieren zoeken, een lied van BZN. Hoe is het om te verdrinken in mooie herinneringen, pijnlijk verlangen en de wind te laten waaien als in de tijd van toen? Daar gaat Heimee nei Hurdegaryp van Tryater over. In 2013 was Heimwee nei Hurdegaryp te zien op Oerol en in 2014 speelde Tryater de voorstelling in haar eigen gebouw. Er was veel vraag naar de voorstelling en nu gaat Heimwee nei Hurdegaryp van 3 februari tot en met 26 maart bij de theaters en zalen in Friesland langs. Regisseur Tatiana Pratley (opgegroeid in Hardegarijp) en acteurs Lourens van den Akker en Eelco Venema maakten de voorstelling in 2013 bij Tryater. De repetities begonnen ze met een groot vel wit papier. Daar kwamen gedachtespinsels en herinneringen op te staan en deze werden uitgewerkt tot scènes. ,,Je reconstrueert je leven om je eigen identiteit te vormen”, zegt Tatiana. ,,In de repetities hebben we volop herinneringen opgeroepen, gepolijst en benoemd met veel humor en ‘o ja’-momenten.” En de herinneringen blijken universeel. Want of heb publiek nu 60 of 30 jaar oud is, de scènes doet iedereen denken aan beelden, situaties en anekdotes uit hun eigen verleden. Napraten kan ik café Heimwee, want Tryater bouwt de foyers van de theaters en zalen om naar de kamer van ‘pake en beppe’, compleet met sjoelbak en sanseveria. Vrijdag 11 maart 20:00 Marne Theater Boalsert, kaarten: Gysbert Japicxjûs, 0515-573990, zaterdag 26 maart 20:00 Maggenheim Makkum, kaarten Boekhandel Coufreur of 06-12229896.

Auteur

Redactie