Jeugdexcursie achter de schermen van de eendenkooi

Piaam

Ontdek waar het gezegde ‘achter de schermen’ vandaan komt en ga mee terug in de tijd op woensdag 10 februari van 15.00 tot 17.00 uur. Normaal zijn ze afgesloten en mag je er niet komen, maar tijdens deze excursie van It Fryske Gea neemt de gids je mee in de geheimen van de eendenkooi bij Piaam.  

Sluipen door bochtige vangpijpen De eendenkooi is een mysterieuze plek in het landschap met veel geschiedenis. Vanaf de buitenkant zie je alleen hoge rietschermen, waardoor je nooit weet wat er zich daar binnen afspeelt. Wil jij sluipen door de bochtige vangpijpen en ontdekken wat de geheimen van Buismanskoai zijn? Mysterieuze plek Eendenkooien zijn van oudsher mysterieuze plekken, omdat niemand in zo’n eendenkooi mocht komen. De kooiker, degene die eenden ving in de eendenkooi, hield niet van pottenkijkers. Om goed eenden te kunnen vangen moest het in de kooi namelijk heel rustig zijn. Tegenwoordig heeft It Fryske Gea twee speciale excursie-eendenkooien. Hier kun je goed bekijken hoe een eendenkooi werkt. Ze bestaan uit een kooiplas met daaromheen verschillende vangpijpen. Vroeger overnachtten de eenden graag op het veilige water van de plas. Door het kooikerhondje werden ze naar een vangpijp gelokt. Hierbij ‘verstopte’ de kooiker zich eerst achter de schermen. Uiteindelijk zwommen de eenden steeds verder de pijp in en kon de kooiker de eenden vangen. Wil jij een kijkje nemen in deze prachtige eendenkooi? Ga dan mee op deze jeugdexcursie. Aanmelden Aanmelden kan een dag van tevoren tot 15.00 uur via het Bezoekerscentrum van It Fryske Gea, tel. 0511-539618. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen € 4,- per kind. Deze jeugdmiddag is voor kinderen vanaf 6 jaar (ouders zijn ook welkom).

Auteur

Redactie