Wie worden de Friese sporthelden?

Bolsward

De nominaties in de categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, gehandicapte sporter en Fryske sporter van 2015 zijn bekend. Wie uiteindelijk de Pim Mulierprijzen in de  wacht slepen, is onder andere aan de inwoners van Fryslân. Zij kunnen van 9 januari tot en

met 31 januari via www.sportgalafryslan.nl op de volgende favorieten stemmen: Sportman: Schaatser Jorrit Bergsma, grasbaanracer Jannick de Jong, shorttracker Sjinkie Knegt Sportvrouw: Zeilster Marit Bouwmeester, turnster Sanne Wevers, schaatster Ireen Wüst Sportploeg: Ploegenachtervolging schaatsen mannen, Nederlands Turnteam dames, Volleybalclub Sneek dames 1 Sporttalent: Judoka Natascha Ausma, zwemster Marrit Steenbergen, judoka Sanne Vermeer Gehandicapte sporter: Dressuurrijdster Rixt van der Horst, wielrenster Alyda Norbruis, zwemmer Olivier van de Voort Fryske sporter: Skûtsjesiler/skipper Dirk Jan Reijenga, kaatster Manon Scheepstra, kaatser Taeke Triemstra Nog drie prijzen Er zijn nog drie prijzen die tijdens het sportgala verdeeld worden: Sport op Basisscholenprijs: Sporten is niet alleen gezond, het bevordert de motoriek, het leer- en concentratievermogen en zorgt ervoor dat kinderen met plezier, al vanaf de basisschool, hun talenten ontwikkelen. Scholen kunnen  dit jaar ook weer de Sport op Basisscholenprijs winnen. Om kans te maken op deze prijs, moeten  scholen tot en met 31 januari een filmpje insturen over het thema: waarom goed bewegen en gezonde voeding belangrijk is en wat zij daar aan school aan doen. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door het project Sport op Basisscholen (initiatief van Sport Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar). Meer informatie is te vinden op www.sportgalafryslan.nl. Assistent van het Talent: Elke sporter, elk team heeft een assistent. Denk daarbij aan baanvegers, schaatsenslijpers en ouders, pakes/beppes of de voorzitter van de sportvereniging. Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant zetten tijdens het Sportgala de Assistent van het talent in het zonnetje. Friese inwoners kunnen t/m 31 januari hun assistent aanmelden via www.sportgalafryslan.nl. Oeuvreprijs: De winnaars ontvangen hun Pim Mulierprijs op woensdag 17 februari tijdens het Sportgala Fryslân. Daar wordt ook de Oeuvreprijs uitgereikt. De Oeuvreprijs wordt toegekend door de provincie Fryslân op voordracht van de vakjury. Bij andere categorieën mag ook het Friese publiek haar stem uitbrengen. Het Friese publiek en de vakjury bepalen ieder voor de helft wie de winnaars worden. De vakjury is onder leiding van Wiebe Wieling vertegenwoordigd door sportjournalisten van de Friese media: Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en door de sportorganisaties Sport Fryslân en Topsport NOORD. Het Sportgala Fryslân wordt georganiseerd door Sport Fryslân.

Auteur

Cindy Houwen