Jeroen Hoogendoorn legt windmolenpolitiek van Pingjum vast in documentaire Onderstroom

Pingjum Zelf is hij een voorstander van windenergie, maar toen documentairemaker en journalist Jeroen Hoogendoorn ruim drie jaar geleden hoorde dat de provincie van plan was om een industrieel windpark bij zijn dorp Pingjum te realiseren, stond zijn wereld op zijn kop. En niet alleen de wereld van Jeroen, het hele dorp was in rep en roer. Jeroen besloot op dat moment om vast te gaan leggen wat er allemaal gebeurde in een documentaire die de titel Onderstroom heeft gekregen.
,,De kern van de documentaire is het wantrouwen en vertrouwen tussen overheid en burger. In deze documentaire gaat het over windmolens, maar het had in principe ieder willekeurig onderwerp kunnen zijn. Waar het om gaat is dat de overheid een plan heeft gelanceerd zonder de burgers daarbij te betrekken. Wat dan ontstaat is woede, ontkenning, rouw en een gevoel van niet serieus genomen worden. Ik was zelf ook boos. Windmolens vind ik prachtig en zinvol, maar een park van veertig tot zestig molens van tweehonderd meter hoog, past niet bij een dorpje als Pingjum. Ik was er getuige van dat door een aantal boze inwoners een actiecomité is gevormd. Mensen die op constructieve manier gingen meedenken, maar wel met de nodige herrie en druk . Dat proces ben ik gaan filmen. Dit verhaal toont een proces dat slechts zelden inzichtelijk wordt gemaakt. Wat begon bij een zoektocht in eigen omgeving, eindigt via weifelende provinciale politiek, halsstarrige ministeries en een tweeslachtige Tweede kamer, bij een VN-tribunaal in Genève. Onderstroom legt bloot, onderzoekt en confronteert. De titel staat symbool voor de kracht die een onderstroom, in dit verhaal het actiecomité, heeft. En natuurlijk de relatie naar het onderwerp stroom." De documentaire is klaar om afgemonteerd te worden en dat kost geld. Jeroen wil dit graag bekostigen zonder aanspraak op subsidies te doen. Daarom heeft hij zijn film, waarin hij drie jaar lang zijn ziel,zaligheid en eigen geld heeft gelegd, ondergebracht bij Cinecrowd. Dit is een crowdfunding platform voor film. Filmmakers kunnen hier hun ideeën voor films presenteren en pitchen aan het publiek. Iedereen, particulieren en ook bedrijven, kan zonder risico een bijdrage leveren en zo de realisatie van een film mogelijk maken. Als de documentaire klaar is kan hij worden verkocht. Maar daarvoor zal Onderstroom eerst worden vertoond aan de 'acteurs' die er een rol in spelen. Jeroen Hoogendoorn werkt al jaren als zelfstandig documentairemaker en heeft verschillende opdrachten in binnen- en buitenland gedaan voor nationale televisiezenders. Bij Omrop Fryslân is eerder de documentaire 'Klompen, stiis en couscous' uitgezonden. Deze documentaire gaat over de handelsreiziger Johan Schroor uit Pingjum, die kaas verkoopt in Afrika. ,,Ook in deze documentaire is de kern vertrouwen en wantrouwen", vertelt Jeroen. Meer informatie over Cinecrowd en Jeroen Hoogendoorn is te vinden op www.cinecrowd.com en www.waterlandmedia.nl Petra de Wijn

Auteur

Cindy Houwen