Eerste en tweede prijs voor roeisloepen uit Makkum

WORMERVEER

De beide teams van de Zeesteeg en de Twirre uit Makkum hebben deelgenomen aan de tiende editie van de Slag om de Zaanlangs de Zaanse Schans. De dames van de Zeesteeg pakten twee eerste prijzen, de heren pakten twee tweede prijzen. De Twirre-heren werden eerste in het algemeen klassement.

Met 26 damesteams was het eerst de beurt aan de Zeesteegdames om de race van 16 km te volbrengen. Met twee gastroeisters gingen de dames van start om aan een mooie race te beginnen. Het eerste stuk konden de dames behoorlijk wat sloepen inhalen en liep de sloep goed door het water. Op de terugweg naar de Zaanse Schans en de tweede helft richting het twee keerpunt werd het een stuk zwaarder. Wind tegen en stroming maakten de dames vermoeid. Op het laatste stuk werd er nog een sloep ingehaald en werden de laatste krachten gebruikt om over de finish te komen. Ze klokten een tijd van 1:59:13.

Snelle start

In een startveld van 54 herenteams was het druk op de Zaanse Schans. De Twirre had de snelle start, waardoor het weinig hinder heeft van de langzamere sloepen. Wegens teamwissel konden de Zeesteegheren hun snelle start niet halen en gingen ze als laatste van start. Voor de Zeesteeg was dus een inhaalrace begonnen richting het eerste keerpunt. Aangekomen bij de Zaanse Schans op naar het tweede keerpunt waren er al behoorlijk sloepen ingehaald. Enige aanvaringen onderweg zorgden wel voor wat oponthoud, maar met een tijd van 1:36:57 waren ze niet ontevreden. De Twirre finisht in een tijd van 1:36:20. Na de handicapberekening bleek dat de dames van de Zeesteeg op het podium mochten komen en twee eerste prijzen in ontvangst konden nemen: een eerste prijs in de tweede klasse en óók de eerste prijs in het Kromhout Whaler klassement.. Ze werden zevende in het algemeen klassement. De Zeesteeg heren werden tweede in de eerste klasse, ook tweede in het Kromhout Whaler klassement en negende in het algemeen klassement. De heren van de Twirre roeiden zich met 128,11watt weer richting de eerste plek in het algemeen klassement.

Auteur

Redactie weekbladen