Vermogensrecord Makkumer Twirre in Weesp

WEESP

Na de winterstop kwamen de roeiers uit Makkum zaterdag in Weesp voor het eerst weer in wedstrijdverband in actie. Het damesteam werd achtste, het herenteam eindigde op de eerste plaats met een vermogensrecord.

Nadat vanaf februari drie maal per week op het IJsselmeer was getraind, stond de eerste wedstrijd meetellend voor het NK in Weesp op het programma. Het parcours van 11,1 kilometer volgde de mooi slingerende Vecht en het was zowaar nog prima roeiweer met een matige wind en aangenaam zonnetje. De 93 deelnemende teams werden gesplitst waarbij eerst de 30 damesteams aan de bak mochten. Het damesteam van de Zeesteeg roeide een goede wedstrijd en met 1’18”43 werden ze overall achtste met een vermogen van 48,99 watt. In het subklassement Dames-2 werden ze zelfs verdienstelijk tweede.

Herenteams

De 63 herenteams vertrokken om twee waarbij de Twirre als eerste Makkumer sloep aan de race mocht beginnen. De trainingen hadden al prachtige gemiddeldes laten zien en het was nu tijd om te vlammen in de openingswedstrijd. Tot het keerpunt stond er een redelijk gunstige wind waardoor de snelheden tot ruim boven de 11 km/u opliepen. Dit was ook het gemiddelde bij het keerpunt na precies 5,5 km. In de wind wisten de mannen de snelheid goed vast te houden waarbij de slagfrequentie verder werd opgeschroefd. Nadat in 2012 met 1’04”23 al een winnende tijd was neergezet finishte het team nu na 1’02”29. Bijna twee minuten eraf was ongelofelijk veel op zo’n korte wedstrijd. De heren van de Zeesteeg konden hun toptijd van het jaar ervoor net niet evenaren en klokten 1’03”43. De rekenmeesters waren even bezig om de tijden en de handicaps van de sloepen om te zetten in vermogens. De Twirre had met 10,66 km/u een vermogensrecord neergezet. Maar liefst 145,63 watt hadden de mannen er in een continue strijd met de mannen van de Orkaan en de Mac uitgeperst. Ruim genoeg voor een overall eerste plek, gevolgd door de Harlinger Orkaan met nu Muidense bemanning. De Zeesteeg heren kwalificeerden zich met 97,53 watt als 12e overall en werden ook tweede in de subklasse Heren-1. Voor de Twirre kon het jubileumjaar, waarin de sloep 25 jaar werd, niet beter beginnen. Zaterdag 13 april vindt het open Harlinger Kampioenschap plaats. Ook deze wedstrijd telt mee voor het NK waarbij weer de gehele top van het Nederlandse sloeproeien vertegenwoordigd zal zijn.

Auteur

Redactie weekbladen