Roeiers trainen gewoon op jubileumdag sloep De Twirre

MAKKUM

De Makkumer roeisloep Twirre is op 26 maart 1988 in Harlingen officieel te water gelaten. Veel tijd om stil te staan bij het jubileum neemt het team overigens niet. De bemanning wordt op de dag zelf getrakteerd op een training op het tot nu toe soms nog ijzige IJsselmeer. Deze zomer wordt een jubileumfeest gevierd voor alle roeiers die zich ooit in het zweet hebben gewerkt in de sloep.

Op 26 maart 1988 ging de Twirre overigens als de Friesche Elf te water. Enthousiaste medewerkers van de werf Welgelegen waren door het roeivirus gegrepen en bouwden vanaf oktober 1987 in eigen tijd een replica van een kapiteinssloep naar een model uit 1851. Met tien roeiers en de stuurman werden destijds aansprekende resultaten gehaald. Door de bijzonder ranke vorm konden snelle tijden worden neergezet. In haar eerste Koninginnerace van Harlingen naar Terschelling legde de ploeg direct beslag op de derde plek gevolgd door tweemaal een tweede plek in de HT. Daarop volgde een aantal jaren met minder aansprekende resultaten en zo wist in 1995 de Watersportvereniging Witmarsum de sloep bemachtigen. De sloep heet sindsdien Twirre. Met de nodige nieuwe roeiers werd hard getraind en nadat er een steeds groter vast team in de sloep zat, vertoonde de prestatiecurve langzaam maar zeker weer een opgaande lijn. Met Witmarsum als thuishaven werd er voornamelijk op het open water bij Makkum en Harlingen getraind.

Onderhoud

Tijdens het winteronderhoud in 1998 vond het eerste ingrijpende onderhoud plaats. De vijfde doft werd opgeofferd waardoor het aantal roeiers werd teruggebracht van 10 naar 8. De gemiddelde snelheid, die in combinatie met de handicap bepalend is voor de eindklassering in wedstrijden, daalde daardoor wel iets. Toch bleek het een goede zet, want men behaalde betere uitslagen in de wedstrijden. In 2000 stak het team het Kanaal over om in Londen deel te nemen aan de Great River Race op de Theems. Het legde daar na 21 zeemijl beslag op de eerste plek in een van de deelklassementen. Deze prestatie smaakte naar meer en in 2003 werd sinds lange tijd weer een beker in het overall klassement van de HT veroverd. In 2005 ontsproot de Roeivereniging Makkum uit de WV Witmarsum en kreeg de sloep Makkum als thuishaven. De groep roeiers veranderde amper, maar de Twirre onderging bij Kooi een complete refit. De sloep werd volledig gestript, ontdaan van alle overbodige zaken, gestraald en zware componenten werden vervangen door veel lichtere. Het gewicht daalde van 1492 naar 1297 kilo hetgeen, met name in wedstrijden met zwaarder weer, duidelijk merkbaar was en voordeel opleverde.

Harlingen - Terschelling

Er werden top 5 klasseringen in de wedstrijden voor het NK geroeid. In 2006 was het tijdens de openingswedstrijd van het seizoen meteen raak. Voor het eerst overall de beste van Nederland met 133 watt. Daarna schreef het team de HT op haar naam. Een droom voor iedere sloep- roeier was werkelijkheid geworden: de race der races was gewonnen. In 2010 volgde wederom deelname aan de Great River Race in Londen, met 350 deelnemers een fantastisch evenement. Dat overwinningen ‘erg zoet smaken’ werd vorig jaar duidelijk. Het team trainde zich driemaal per week helemaal suf op het IJsselmeer. Die inzet leidde tot 6 overwinningen op rij, waaronder de HT die inmiddels viermaal naar Makkum was gegaan. Na diverse malen dichtbij de nationale titel te zijn geweest ontbreekt het NK nog op het palmares. En daar wil het team dit jaar graag verandering in brengen. Info: www.rvmakkum.nl.

Auteur

Redactie weekbladen